top of page
side01_edited_edited.png

Velkommen til Forlaget Kluddermors nye månedsside. Her kommer du fremover til at kunne få gode tips til din undervisning, samt finde ideer til materialer og undervisningsaktiviteter, som passer til den aktuelle måned. I teksterne linkes til visse udvalgte materialer, ligesom de angivne materialer også vil findes i SHOPstriben herunder til højre.

Skærmbillede 2023-08-04 130358.png

Håber du har haft en dejlig sommerferie og nu er klar til at starte endnu et skoleår. Måske mangler du lige lidt idéer til indskolingsaktiviteter, som kan være med til at skabe en positiv start på skoleåret, styrke relationerne og hjælpe eleverne med at føle sig trygge og glade i deres nye skolemiljø. Her får du nogle idéer til gode aktiviteter for skolebegyndere:

 

1. Velkomstaktiviteter: Skab en venlig og indbydende atmosfære ved at lave forskellige velkomstaktiviteter, hvor eleverne får mulighed for at introducere sig selv og lære deres klassekammerater at kende.

 

2. Skolen rundt: Tag eleverne med på en rundtur i klasseværelset og på skolen. Lad dem blive fortrolige med de forskellige områder i klasseværelset, kantinen, biblioteket, legepladsen, SFO’en etc.

 

3. ”Om mig" plakater: Bed eleverne om at lave "Om mig" plakater, evt. med billeder hjemmefra, hvor de kan dele information om sig selv, deres interesser, hobbyer og familie. Dette giver dem mulighed for at dele og lære om deres klassekammeraters interesser.

 

4. Læringslege: Introducer skolefag på en sjov måde ved at bruge læringslege. For eksempel kan du bruge nogle af Kluddermors mange spil til at introducere matematik, sprog og læsning.

 

5. Samarbejdsaktiviteter: Planlæg aktiviteter, der fremmer samarbejdet mellem børnene. Bygning af tårne med spaghetti og marshmallows, et fællesmaleri, et fælles puslespil eller en gruppeskattejagt er nogle idéer.

 

6. Historiefortælling: Læs eller fortæl en historie, der handler om venskab, inklusion eller at starte i skole. Dette kan hjælpe eleverne med at forstå de følelser, de måske oplever som nye skoleelever.

 

7. Kreative projekter: Lad eleverne udføre enkle kreative projekter som tegning, maling eller collage, der repræsenterer deres forventninger og følelser ved at starte i skolen.

 

8. Leg og bevægelse: Lav planlagte udendørsaktiviteter, der fremmer leg og bevægelse. Dette hjælper eleverne med at bruge noget energi og opbygge positive relationer til deres klassekammerater. I kan f.eks. finde inspiration i Kluddermors Læringsløb.

 

9. Regler og forventninger: Gennemgå klasseværelsesregler og forventninger på en positiv måde. Skab en dialog med eleverne om, hvordan de sammen kan skabe et godt klassefællesskab, så det bliver rart at gå i skole.

 

10. Fælles hygge: Organiser en lille fredagsfest i skoletiden med enkle snacks og aktiviteter, der giver mulighed for socialisering og dannelse af nye venskaber.

Tag et kig på Kluddermors GRATISHYLDE

boghylde til hjemmesiden.png

Herunder kan du blive lidt klogere på begrebet "symbolbaseret læsning"

Symbollæsning

Symbolbaseret læring kan være et godt supplement til den traditionelle tekstbaserede tilgang og kan hjælpe med at skabe alsidige og kompetente læsere.

Børn begynder ofte at vise interesse for symboler og billeder allerede i en tidlig alder. Ved at introducere dem for symbolbaseret læsning kan de starte deres læsetræning tidligt, selv før de har udviklet fuld tekstforståelse.

Symboler og billeder kan hjælpe med at skabe en stærk visuel forståelse af ord og begreber. Dette kan især være nyttigt for børn, der lærer bedre via den visuelle opmærksomhed. Dette kan bidrage til en dybere forståelse af sproget og styrke barnets ordforråd og sprogfærdigheder. 

For børn med indlæringsvanskeligheder eller sprogforstyrrelser kan symboler være en mere tilgængelig måde at lære at læse på. Dette kan hjælpe med at opbygge selvtillid og motivation, da børnene kan se deres egne fremskridt. Når barnet identificerer og forbinder symboler med ord, lærer det nye ord og begreber. Når barnet først er fortrolig med symboler, kan det lettere gå videre til tekstbaseret læsning. Barnet vil allerede have en basal forståelse for, hvordan sprog fungerer, og man kan derefter i fællesskab bygge videre på denne forståelse og sikkerhed.

Hos Forlaget Kluddermor bygger mange af vores materialer på princippet om symbolbaseret læsning. De nyeste skud på stammen er Kluddermors Lydtavler, Kluddermors lille Skolebog og Kluddermors Læsekort, som du finder herunder. Læsekortene er et vendespil mens Kluddermors lille Skolebog er en kopibog, som barnet selv skal klippe og lime billeder til. Kluddermors Lydtavler er en serie på 8 materialer, som træner elevens evne til at lave lydanalyse, lydsyntese og stavelsesdeling mm. Alle disse materialer er, som de fleste af Forlaget Kluddermors ting, PDFfiler du selv downloader, kopierer og evt. laminerer.

side01_edited_edited.jpg

”Læseslangen” er en oversigt over hele Forlaget Kluddermors Læseprogram, som består af 340 materialer fordelt på 30 læseudviklende trin.
Hvert trin bygger videre på den viden barnet allerede har tilegnet sig fra tidligere trin. Ved på denne måde at dele læseindlæringen op i trin, springer eleven ikke vigtige områder over.
Dermed opbygges et solidt læsefundament og et funktionelt bogstavkendskab, som danner grundlag for hele elevens videre læsetræning.
Materialerne har en langsomt stigende progression og hjælper eleven med at gå i dybden med én ting ad gangen.

pil rød.png
bottom of page