Velkommen til Forlaget Kluddermors oktoberside. Her kan du få gode tips til din undervisning, samt finde idéer til materialer og undervisningsaktiviteter, som passer til oktober måned, Halloween og efterår. I teksterne linkes til visse udvalgte materialer, ligesom de angivne materialer også vil findes i SHOPstriben herunder.
20 Halloweenopgaver
Her er forslag til, hvordan du kan arbejde med dansk- og matematikfaglige Halloweenaktiviteter i børnehaveklassen, specialskolen og første klasse.
-
Halloweenskrivning: Lad eleverne arbejde med små Halloweentekster i materialet Skriv og forstå - Halloween, enten i fællesskab med oplæsning i klassen eller selvstændigt efter niveau.
-
Halloweenmappe: Lad eleverne træne selvstændig opgaveløsning med Kluddermors Halloweendansk og Kluddermors Halloweenmappe, og samtidig styrke deres sproglige- og fonologiske- opmærksomhed. Mappen findes nu i to niveauer. Én til børnehaveklassen og én til 1. klasse.
-
Læringspil: Drag fordel af årstidens hyggestemning og spil læringsspil. Lad f.eks. eleverne fordybe sig i Kluddermors Halloweenmysterie. Her handler det om opgaveløsning og samarbejde og ikke om at vinde. Man er nemlig allesammen på samme hold og alle kan byde ind med idéer til, hvordan opgaven skal løses.
-
Bogstavjagt: Lav en skattejagt, hvor børnene skal finde skjulte bogstaver i klasseværelset eller på skolens legeplads. Når de har fundet et bogstav, skal de aflevere det og sige dets lyd. Brug evt. Kluddermors Halloweenalfabet.
-
Halloweenhistorie: Læs en simpel Halloweenhistorie højt for børnene. Giv børnene en kort instruktion, som fx "klap to gange, når du hører ordet 'heks'." Dette hjælper med at udvikle lyttefærdigheder. Efterfølgende kan de tegne eller beskrive deres yndlingsdel af historien.
-
Aktive pauser: Lav sjove og aktive hjernepauser i klassen. Alle skal ud på gulvet og bruge kroppen. Hermed boostes opmærksomheden, og der kommer fornyet ilt til hjernen. Alt sammen, mens eleverne leger og interagerer med hinanden. Brug evt. Kluddermors Halloween Brainbreaks.
-
Ordjagt: Skriv Halloweenord på små kort og gem dem rundt omkring i klasseværelset. Når børnene finder et kort, skal de læse ordet højt. Brug de færdige kort fra Kluddermors Halloweenmemory, eller lad børnene skrive selv.
-
Lydlege: Leg med lyde ved at bede børnene identificere begyndelseslyde eller endelyde i ord. For eksempel, hvilket ord starter med lyden "s"? Brug evt. materialerne Kluddermors Halloweenlyde, og Kluddermors Halloweenklemmer eller lav dine egne kort.
-
Halloweensange: Syng Halloweensange med børnene, hvor der er gentagne lyde eller rim. Dette styrker deres lytte- og sprogfærdigheder.
-
Bogstavkollage: Lad børnene lave en kollage med udklip af Halloweenbilleder, der starter med forskellige bogstaver. De kan navngive og beskrive billederne.
-
Rimord: Introducer børnene til ord, der rimer på Halloweenord. Lad dem komme med egne ord, der rimer, og lav en fælles liste. Du kan også tage udgangspunkt i materialet Kluddermors Halloweengåder, som både træner rim og forlyde.
-
Halloweental og tælleremsen: Lad børnene skrive tallene efter forlæg og udfylde manglende tal på en tallinje. Skal dette gøres Halloweeninspireret, så brug Kluddermors Halloweental og Halloweennumre.
-
Halloweenmængder og større/mindre end: Lad børnene træne optælling af Halloweenting/billeder og lad dem øve tegnene for større end, mindre end og lig med. Brug evt. Kluddermors Halloweenmængder, Halloweentegn og Monsterterninger. eller find små Halloweenting, børnene kan tælle.
-
Halloweenmåling med lineal: Træn børnene i at bruge og aflæse en lineal ved at lade dem måle forskellige Halloweenfigurer eller billeder. Brug evt. Kluddermors Halloweenmåling.
-
Sproglig opmærksomhedstræning: Lad børnene opbygge sproglig opmærksomhed og forsøge at matche Halloweenbilleder og træne forholdsord og symbolforståelse med Kluddermors Halloweengemmeleg og Halloweenmatch og Halloweensymboler.
Har du brug for inspiration ift. at styrke dine elevers fonologiske opmærksomhed?
Fonologisk opmærksomhed refererer til evnen til at erkende og arbejde med de mindste lydenheder i sproget, som f.eks. stavelser og enkeltlyde. Det er en afgørende kompetence, der lægger fundamentet for senere læse- og skrivefærdigheder.
Her er fem gode grunde til, hvorfor det er så vigtigt at arbejde med fonologisk opmærksomhed i indskolingen:
-
Førlæsefærdigheder: Fonologisk opmærksomhed er tæt forbundet med at kunne identificere og manipulere lyde i ord. Dette er en afgørende forløber for at udvikle læsefærdigheder, da børnene skal kunne adskille og forbinde lyde for at forstå ordene.
-
Styrkelse af aktiv lytning og koncentration: Arbejde med fonologisk opmærksomhed kræver, at børnene lytter opmærksomt og fokuserer på de mindste lydenheder, hvilket styrker deres generelle koncentrationsevne.
-
Ordgenkendelse: Evnen til at opdele ord i enkeltlyde hjælper børnene med at genkende og huske ord mere effektivt. Dette er afgørende for at opbygge et omfattende ordforråd.
-
Læseudvikling: En stærk fonologisk opmærksomhed er én af de bedste byggeklodser for senere at kunne udvikle gode læseegenskaber. Børn med god fonologisk opmærksomhed er bedre rustet til at lære at afkode ord og forstå sammenhængen mellem lyd og skrift.
-
Læseudvikling hos sprogligt udfordrede børn: Arbejde med fonologisk opmærksomhed er særligt vigtigt for børn med sproglige udfordringer, da det kan hjælpe med at styrke deres grundlæggende lydforståelse og skabe en solid base for deres sproglige udvikling.
I arbejdet med fonologisk opmærksomhed kan du bruge forskellige aktiviteter som rim, ordsortering, lydlege og segmentering af ord. Det er vigtigt at gøre disse aktiviteter legende og sjove for at engagere børnene og skabe en positiv læringsoplevelse.
Kluddermors Fonologiark hjælper dig i gang med dette vigtige arbejde og fører eleverne sikkert gennem de forskellige fonologiske områder.
Tryk på billederne herunder for at downloade.
Vidste du, at ”Læseslangen” er en oversigt over hele Forlaget Kluddermors Læseprogram, som består af over 400 materialer fordelt på 30 læseudviklende trin?
Hvert trin bygger videre på den viden barnet allerede har tilegnet sig fra tidligere trin. Ved på denne måde at dele læseindlæringen op i trin, springer eleven ikke vigtige områder over.
Dermed opbygges et solidt læsefundament og et funktionelt bogstavkendskab, som danner grundlag for hele elevens videre læsetræning.
Materialerne har en langsomt stigende progression og hjælper eleven med at gå i dybden med én ting ad gangen.