
Velkommen til Forlaget Kluddermors nye månedsside. Her kommer du fremover til at kunne få gode tips til din undervisning, samt finde ideer til materialer og undervisningsaktiviteter, som passer til den aktuelle måned. I teksterne linkes til visse udvalgte materialer, ligesom de angivne materialer også vil findes i SHOPstriben herunder til højre.

Her er 15 inspirerende efterårsaktiviteter, som har fokus på at udforske naturen omkring skolen og give børnene en bedre forståelse for efterårets forskellige træk. Aktiviteterne udgør en bred vifte af læringsoplevelser indenfor både kreativitet, sprogudvikling, matematisk-logisk tænkning og sansestimuli.
-
Efterårsbøger: Gå sammen en tur på skolebiblioteket, og lad børnene vælge bøger med efterårs- eller naturtema og opret en lille udstilling i klassen. Dette kan udvikle deres interesse for læsning.
-
Efterårsskovtur: Arrangér en skovtur, hvor børnene kan nyde efterårsvejret og samtidig tale om, hvad de opdager i naturen.
-
Naturskattejagt: Lav en liste med efterårsrelaterede ting som blade, kastanjer, fuglefjer og mere. Børnene skal finde og samle disse under en naturskattejagt.
-
Bladvandring: Tag børnene med ud på en bladvandring, hvor de samler forskellige typer efterårsblade. Tilbage i klassen kan I diskutere forskellene og lighederne mellem bladene. Brug evt. Google Lens til at artsbestemme bladene.
-
Dyreobservation: Fokuser på at finde og observere dyrelivet omkring skolen, som f.eks. fugle, egern eller insekter. Børnene kan notere deres observationer ned i et lille naturhæfte.
-
Efterårsbilleder: Gå på jagt efter smukke efterårslandskaber, og lad børnene tage billeder med en mobiltelefon. Dette kan introducere dem til grundlæggende fotografering og billedkendskab.
-
Efterårslyde: Lyt til efterårslydene som regndråber, vinden i træerne, blade der knaser under fødderne osv. Børnene kan lave lydoptagelser og lade de andre i klassen gætte på, hvad det er de hører.
-
Efterårsskema: Udvikl et simpelt observationsskema, hvor børnene dag for dag kan notere ned, hvilke efterårsfænomener de ser, som f.eks. blade der falder, dyreaktivitet eller forskellige planter.
-
Efterårskogebog: Lav en simpel kogebog sammen med børnene, hvor I samler opskrifter på efterårsretter som æblekage og græskarsuppe. Her kan man let integrere matematik og læsning.
-
Efterårssansning: Fyld en kasse med ting som blade, kastanjer, bark og nødder for at stimulere børnenes sanser. Børnene kan evt. prøve at mærke og lugte til tingene uden at kigge, og gætte hvad de rører ved.
-
Efterårsmappe: Lad eleverne træne selvstændig opgaveløsning med Kluddermors Efterårsmappe, og samtidig styrke deres sproglige-, fonologiske- og matematiske opmærksomhed.
-
Træn symbolbaseret læsning med Kluddermors Lille Efterårsbog og Kluddermors Læsekort II og lad eleverne starte deres læsetræning tidligt, selv før de har udviklet fuld tekstforståelse. Dette kan bidrage til en dybere forståelse af sproget og styrke barnets ordforråd og sprogfærdigheder.
-
Efterårssortering: Saml forskellige efterårsobjekter og lad børnene lave sammenligninger baseret på deres størrelse, vægt, farve, form eller antal. Dette er en enkel måde at introducere matematiske grundbegreber.
-
Efterårsmønstre: Giv børnene en række efterårsting i forskellige farver og størrelser, f.eks. blade, kastanjer og nødder. Lad dem skabe mønstre ved at placere tingenei gentagende sekvenser, f.eks. blad-nød-blad-nød.
-
Mysteriespil: Drag fordel af årstidens ansporing til hygge og spil indendørs og lad eleverne fordybe sig i Kluddermors Mysteriespil. Her handler det om opgaveløsning og samarbejde og ikke om at vinde. Man er nemlig allesammen på samme hold og alle kan byde ind med idéer til, hvordan opgaven skal løses.
Hjælp dine elever med at udvikle fonologisk opmærksomhed og et funktionelt bogstavkendskab
Som vi alle ved er arbejdet med bogstaverne og deres lyde et af de bærende elementer for skolestartere. Med Kluddermors Fonemskole, som er Forlaget Kluddermors mest populære materiale, får du et helt gratis og yderst nyttigt redskab til at styrke dine elevers tidlige fonologiske opmærksomhed. Formålet med Kluddermors Fonemskole er at udvikle elevernes funktionelle bogstavkendskab og grundlæggende forståelse for bogstavernes lyd, form og navn. Serien består af 26 bogstavhæfter.
Materialet er en del af Forlaget Kluddermors Læseprogram (fra trin 8 og 9) og introducerer alle alfabetets bogstaver (Q, X og Z deler ét hæfte). Eleverne lærer at skelne mellem de 9 vokaler og 19 konsonanter og identificere dem gennem forlydsbestemmelse. Dette forbinder de mere abstrakte lyde med konkrete ord og billeder fra elevernes egen forståelsesverden.
I starten af hvert hæfte findes et Lydtårn, som viser det aktuelle bogstavs placering efter tilhørsforhold. Øverst oppe bor vokalerne og derefter kommer konsonanterne fordelt på læbelyde, fortungelyde, bagtungelyde og til sidst halslydene. De efterfølgende sider indeholder øvelser i at finde ord med specifikke forlyde, træning af fonemkendskab, stavelser, lydsyntese, bogstavskrivning og lydforbindelser.
Materialet er udviklet til elever i 0. klasse, specialundervisningen og børn med dansk som andetsprog.



































”Læseslangen” er en oversigt over hele Forlaget Kluddermors Læseprogram, som består af 340 materialer fordelt på 30 læseudviklende trin.
Hvert trin bygger videre på den viden barnet allerede har tilegnet sig fra tidligere trin. Ved på denne måde at dele læseindlæringen op i trin, springer eleven ikke vigtige områder over.
Dermed opbygges et solidt læsefundament og et funktionelt bogstavkendskab, som danner grundlag for hele elevens videre læsetræning.
Materialerne har en langsomt stigende progression og hjælper eleven med at gå i dybden med én ting ad gangen.