Her følger 15 inspirerende efterårsaktiviteter til børnehaveklassen, specialundervisningen, dansk som andetsprog og 1. klasse. I denne måned har mange af aktiviteterne fokus på bogstavgenkendelse, samt en styrket opmærksomhed omkring vokalerne og deres lyde. Andre aktiviteter giver et ekstra læseboost til de elever, der er kommet et stykke videre i deres læseudvikling.
-
Efterårsmappe: Lad eleverne træne selvstændig opgaveløsning med Kluddermors Efterårsmappe, og samtidig styrke deres sproglige-, fonologiske- og matematiske opmærksomhed.
-
Efterårsdansk: Lad eleverne træneI alfabetet, forlyde, fonemsammensætning, læsning, skrivning, sætningsdannelse, sætningsforståelse og logisk opgaveløsning med mappen Kluddermors Efterårsdansk..
-
Lydkursus: Lad eleverne arbejde med vokalerne og deres lyde. Eleverne skal lære at skelne mellem de ni vokaler og kunne lydere sig frem til vokalen i et ord, i første omgang via forlydsbestemmelse.
-
Efterårskort: Lad eleverne arbejde med bogstavgenkendelse. Elever, som lige har lært alfabetet kan vha. dette spil få mulighed for at sætte de store og de små bogstaver sammen i par.
-
Fonemskolen: Giv eleverne mulighed for at opbygge et funktionelt bogstavkendskab og få en grundlæggende forståelse for vokalernes navn, udseende, form og lyd.
-
Efterårsalfabetet: Lad eleverne skrive både de store og de små bogstaver. Herved trænes bogstavgenkendelse, samtidig med at øje-hånd-koordinationen og finmotorikken styrkes.
-
Fonologiark: Lad eleverne arbejde med både de store og de små vokaler og deres fonemlyde samtidig med, at de træner læsning. Eleverne skal lære at bruge vokalerne i små ord, både som forlyd og indlyd.
-
Efterårsspil: Elever, som lige er begyndt at afkode bogstaver og forlyde, kan vha. dette billedlotteri få mulighed for at lydkategorisere og arbejde med fonologisk opmærksomhed.
-
Fonemfabrikken: Lad eleven opbygge forståelse for forbindelsen mellem vokalerne og deres lyde og på denne måde etablere et funktionelt bogstavkendskab, samt et solidt læsefundament.
-
Efterårssansning: Lad eleverne arbejde med sanserne og den allerførste skrivning. Eleven får med Kluddermors Sansesætninger forskellige efterårsbilleder, og skal selv danne sig en forestilling om, hvordan efteråret ser ud, lugter, lyder osv.
-
Mysteriespil: Lad eleverne hygge med Kluddermors Mysteriespil og sammen træne samarbejde, problemløsning og logisk tænkning, alt imens der læses, tælles og regnes.
-
Symbolbaseret læsning med Kluddermors Lille Efterårsbog og lad eleverne starte deres læsetræning tidligt, selv før de har udviklet fuld tekstforståelse. Dette kan bidrage til en dybere forståelse af sproget og styrke barnets ordforråd og sprogfærdigheder.
-
Bogstavjagt: Lad eleverne spille vokalspillet Kluddermors Bogstavjagt I og øve sig i at matche fonemlyde, bogstavlyde eller lyd og bogstav for på denne måde at kunne genkende og kombinere vokalerne med deres tilhørende forlyde.
-
Læsekort: Få styrket læseglæden samtidig med, at der trænes sætningsopbygning og tekstforståelse. Her får barnet en oplevelse af at kunne læse, selvom det kun mestrer meget få ord.
-
Malesætninger: Lad eleverne træne deres evne til at læse og forstå simple tekster og følge en instruktion nøjagtigt. Med Kluddermors Malesætninger trænes ligeledes farvegenkendelse.
September måneds faglige tema er VOKALERNE OG DERES LYDE
Som vi alle ved er arbejdet med bogstaverne og deres lyde et af de bærende elementer for skolestartere. Med Kluddermors Fonemskole, som er Forlaget Kluddermors mest populære materiale, får du et helt gratis og yderst nyttigt redskab til at styrke dine elevers tidlige fonologiske opmærksomhed. Formålet med Kluddermors Fonemskole er at udvikle elevernes funktionelle bogstavkendskab og grundlæggende forståelse for bogstavernes lyd, form og navn. Serien består af 26 bogstavhæfter.
Materialet er en del af Forlaget Kluddermors Læseprogram (fra trin 8 og 9) og introducerer alle alfabetets bogstaver (Q, X og Z deler ét hæfte). Eleverne lærer at skelne mellem de 9 vokaler og 19 konsonanter og identificere dem gennem forlydsbestemmelse. Dette forbinder de mere abstrakte lyde med konkrete ord og billeder fra elevernes egen forståelsesverden.
I starten af hvert hæfte findes et Lydtårn, som viser det aktuelle bogstavs placering efter tilhørsforhold. Øverst oppe bor vokalerne og derefter kommer konsonanterne fordelt på læbelyde, fortungelyde, bagtungelyde og til sidst halslydene. De efterfølgende sider indeholder øvelser i at finde ord med specifikke forlyde, træning af fonemkendskab, stavelser, lydsyntese, bogstavskrivning og lydforbindelser.
Materialet er udviklet til elever i 0. klasse, specialundervisningen og børn med dansk som andetsprog.
Herunder ser du et udvalg af Forlaget Kluddermors mange vokalmaterialer.
På trin 8 i Læseslangen får du et samlet overblik.
”Læseslangen” er en oversigt over hele Forlaget Kluddermors Læseprogram, som består af over 400 materialer fordelt på 30 læseudviklende trin.
Hvert trin bygger videre på den viden barnet allerede har tilegnet sig fra tidligere trin. Ved på denne måde at dele læseindlæringen op i trin, springer eleven ikke vigtige områder over.
Dermed opbygges et solidt læsefundament og et funktionelt bogstavkendskab, som danner grundlag for hele elevens videre læsetræning.
Materialerne har en langsomt stigende progression og hjælper eleven med at gå i dybden med én ting ad gangen.